Sokszor kérdezték már tőlünk, hogy mi a különbség a termelői méz, amit mi állítunk elő és a bolti méz között. A vásárlási szokások az utóbbi években átalakultak. Mindenki próbálja leegyszerűsíteni a bevásárlást, így sokkal könnyebb beszerezni a mézet egy hétköznapi bevásárlás alkalmával. De vajon mi kerül abba az üvegbe, és mivel másabb, amit tőlünk, közvetlenül a termelőtől kapsz?
A mézfogyasztás sajnos nem túl magas hazánkban. Pedig kevés az olyan egészséges élelmiszer, amit ennyire sokféleképpen lehet felhasználni. De ahhoz hogy tényleg egészséges mézről beszélhessünk, érdemes tisztázni a különbségeket és eloszlatni a tévhiteket.
Mi évek óta a méhekkel és a méztermeléssel foglalkozunk. Ezzel a cikkel az a célunk, hogy a vásárlókat segítsük a tudatos választásban. Ha már mindenki látja a különbséget, talán könnyebb lesz meghozni a döntést:
„A termelői mézet vagy a bolti mézet válasszam?”

Milyen az igazi termelői méz?
A valódi méz szezonálisan termelhető és közvetlenül a méhésztől szerezhető be. Megfelelő víztartalma miatt sűrű állagú, akár kristályos is lehet. Mivel a cukrosodás természetes folyamat, minden természetes méznél elő fog fordulni, hosszabb-rövidebb időn belül.
Minden igazi méz egyedi, mert különböző növényekről származnak. Ezek különböző összetételű nektárt termelnek, ezzel csalogatva a beporzókat magukhoz, így minden méznek megvan a saját színe, aromája, kristályosodási hajlama. Persze ez tájegységenként eltérhet, de a főbb tulajdonságai nem változnak.
Tudtad?
Akácméz hazánkban 3 különböző tájegységben is nyílik, néhány napos eltéréssel. Van déli, közép és felső vagy más néven hegyi akácvirágzás. Mivel más a talaj típusa, másak a klimatikus viszonyok, így eltérhet a méz színe és íze is. A hegyi akác általában mindig a leghalványabb, szinte víztiszta színű.
Milyen a bolti méz?
A legnagyobb gond, hogy ezek különböző országokból is származhatnak. Az üveg címkén az „EU és EU-n kívüli mézek keveréke” felirat árulkodó. Nem tudhatod mi van valójában az üvegben.
A másik nagy probléma, hogy a gyár nagy mennyiségben és gyorsan akar mézet kiüvegezni. Ehhez föl kell melegítenie, mert így könnyű a kicsomagolás. Sajnos ez a hőkezelés tönkre teszi a mézet, a benne található vitaminok és ásványi anyagok lebomlanak. A végeredmény egy áruházi méz, ami édes, hasonlít az igazi mézre, de beltartalmi értékei jóval kevesebbek.
A termelői méz és a bolti méz közötti főbb különbségek:
Eredet:
- Termelői: Megbízható helyről tudod beszerezni, akár személyesen is ismerheted a termelő méhészt
- Bolti: Bizonytalan az eredete, nagyon nehéz nyomon követni honnan származhat
Minőség:
- Termelői: természetes íz, megfelelő beltartalom,
- Bolti: kevésbé jellegzetes íz, kétséges beltartalom a hőkezelés és eredet miatt
Tévhitek a mézzel kapcsolatban:
- ha cukros a méz, megromlott
Ez a legnagyobb tévhit. A cukrosodás egy természetes folyamata a valódi mézeknek. Ha zavar, egy vízzel töltött edénybe állítva melegítsd meg óvatosan. Ne legyen a víz melegebb 40 foknál, különben a méz is melegebb lesz és tönkre mennek a benne található vitaminok és ásványi anyagok. A mikrohullámú sütő is teljesen tönkre teszi a mézet, ne melegítsd vele. - a bolti méz hamis
Ez nem feltétlen igaz. Nem nyomon követhető az eredete és biztosan keverék. Ettől függetlenül lehet valódi méz is részben vagy egészben, de nagyon bizonytalan. - az akácméz az igazi méz
Sokan az akácmézen kívül nem fogyasztanak mást, mert ezt tekintik a legjobbnak. Minden fajtaméznek megvan a maga pozitív tulajdonsága. A napraforgó krémméz állagának köszönhetően könnyen kezelhető, kenhető és nem csöpög. A repceméz nagyon jó gyomorfájdalom esetén. Az erdei harmatméz rendkívül gazdag ásványi anyagokban.